WEBINAR HARI ALAM SEKITAR SEDUNIA
Unit Kokurikulum dengan kerjasama KLM 21 telah berjaya mengadakan webinar bertajuk Hari Alam Sekitar Sedunia pada 5 Jun 2022. Webinar ini dikendalikan oleh Sekawan Biru sebagai tugasan KMK Peringkat 2 dan moderator yang terlibat ialah En Mohamad Nasrullah Nasiruddin.
- Details
- Written by: ukk
- Hits: 87
Perkongsian Ilmu
Protokol dan Bendera Semaphore
Unit Kokurikulum dengan kerjasama HEW PPM Kedah telah mengadakan perkongsian ilmu bertajuk Protokol dan Bendera Semaphore pada 3 Jun 2022 di PULAKO IPGKSAH. Fasilitator yang terlibat ialah Hjh Normah Mohd Yusof dan Pn Nur Eliyawaton Mohd Alias. Seramai 30 orang peserta telah mengambil bahagian yang turut terdiri daripada guru-guru dari beberapa daerah.
- Details
- Written by: ukk
- Hits: 86
PERKONGSIAN ILMU
KEPENTINGAN TEKNOLOGI HIJAU DALAM KELESTARIAN ALAM SEKITAR
Pada 1 Jun 2022, Unit Kokurikulum telah mengadakan sesi perkongsian ilmu bertajuk Kepentingan Teknologi Hijau dalam Kelestarian Alam Sekitar. Seramai 60 orang pelajar dari SMK Sg Pasir Kechil telah menyertai perkongsian ilmu ini. Penceramah terlibat ialah Dr Fazliza binti Che Amat dari Jabatan STEM manakala penyelaras program ialah En Zulkifli Mohd Yusof dari Unit Kokurikulum. Objektif perkongsian ilmu ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada para pelajar tentang kepentingan menjaga alam sekitar.
- Details
- Written by: ukk
- Hits: 236
BENGKEL MASAKAN NASI ULAM
Unit Kokurikulum IPGKSAH dengan kerjasama PIBG SMK Sg Pasir Kechil telah mengadakan Bengkel Masakan Nasi Ulam pada 29 Mei 2022 di PULAKO IPGKSAH. Bengkel ini amat menarik kerana selain mempelajari teknik memasak nasi ulam, peserta turut diperkenalkan beberapa jenis ulam seperti pegaga, cekur, selom, janggus, bayam brazil, cemumar dan keladi. Seramai 18 orang warga IPGKSAH dan 12 orang guru serta pelajar dari SMK Sg Pasir Kechil telah mengambil bahagian. Penyelaras bengkel ialah Cik Noor Hayati Ariffin.
- Details
- Written by: ukk
- Hits: 95
BENGKEL ASAS MASAKAN RIMBA
Unit Kokurikulum telah mengadakan Bengkel Asas Masakan Rimba pada 17 Mei 2022 di PULAKO IPGKSAH. Seramai 12 orang peserta telah mengambil bahagian dalam bengkel ini yang dikendalikan oleh En Kholid bin Salleh. Objektif bengkel ini diadakan ialah untuk memperkenalkan teknik masakan rimba serta kaedah memasak menggunakan buluh dan batang pisang. Kesemua peserta telah menunjukkan minat yang mendalam dan semangat berpasukan yang tinggi. Tahniah diucapkan.
- Details
- Written by: ukk
- Hits: 92